Akció!

Báthory. A korona ára

2980 Ft

Leírás

A magyar történelem egyik viharos, kaotikus korszakában bölcsességével, politikusi képességeivel és nemzete iránti alázatával kiemelkedik Báthory István fejedelem személye. Gál Vilmos (Antant­misszió, 2013; A lengyel freskó, 2017) hatalmas, humorral és élettel átszőtt élő tablót készített, amely sokoldalúan, nagyon alapos történelmi tények, illetve a fikció elegyeként tárja elénk az erdélyi fejedelem és lengyel király személyiségét, nagyságát és bátor, olykor nehéz döntéseinek hátterét. Pontosan ábrázolja a 16. századi Európa történelmét, szokásait, orvoslását, kultúráját és divatját, miközben szerethető – vagy éppen ellenszenves – hősei emberi kalandok sorát élik át, szerepet kap a hűség, a becsület, a szerelem, a kitartás, de ugyanúgy a hűtlenség, árulás és ármány is.
A cselekmény jó fél évezreddel korábban jár, de a regényben felbukkanó kérdések, problémák nem ismeretlenek a 21. század emberének: mennyire engedjük életünkbe a hagyományok rovására az újat; szentesítheti-e a cél az eszközt; milyen mértékben befolyásolhatnak valakit az érzelmek, amikor nemzetek sorsáról kell döntenie?

Gál Vilmos 1972-ben született Budapesten. Középiskolai tanulmányait követően az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem, illetve muzeológia szakon szerzett egyetemi diplomát. Belekóstolt a tanári pályába, majd 1998-tól napjainkig a Magyar Nemzeti Múzeum szakembereként dolgozik. Első két történelmi regénye a 20. század két sorsfordító korszakába kalauzolja el olvasóit, a Báthory kötettel a szerző kilép komfort­zónájából, és a kora újkori magyar történelem egyik legérdekesebb személyiségének életét, uralkodását rajzolja meg.