Akció!

Ősi János: A Lovagkirály keresztje (Szent László regénye 1. rész)

2 900 Ft 2 175 Ft

A Szent László-trilógia 1. része

Kategóriák: , ,

Leírás

Ősi János könyve ígéretes olvasmány a történelmi kalandregények kedvelőinek. A műfaj legszebb hagyományait követve bontakozik ki a cselekmény Szent László ifjúkorától a legendás látomásáig, amelyben angyal hozza neki a koronát. (Hamarosan a regény második része is megjelenik, ennek főszereplője a már királlyá választott László.)

Hosszú ideje nem jelent meg történelmi regény grafikákkal Magyarországon. A könyvhöz P. Szathmáry István készített tusrajzokat, felidézve ezzel a magyar könyvkiadás szép korszakait.

A fordulatos cselekményt egyaránt jellemzi cselszövés, szerelem, árulás, politikai taktikázás, harc és kaland. Az ember és a politika természete egy ezredév alatt vajmi keveset változott, és ezt híven tükrözi a regény. A fordulatos és szórakoztató olvasmány akarva akaratlanul, a cselekménybe szőve bár, de elkerülhetetlenül felveti a magyarsággal kapcsolatos örök kérdéseket: szükségszerű volt-e a kereszténység felvétele, gondolkodását tekintve hány Magyarország létezik, ki számít árulónak, hogyan tekintsünk Szent Istvánra és művére.

Figyelemre méltó László jellemfejlődése is: a szimpatikus fiatalember nem kér szülei és rokonsága hatalmi harcából, mindig az embert nézi, legyen szó régi vallásúakról vagy keresztényekről. Személye kompromisszum, ősi magyar hitűek és keresztények egyaránt szeretik és elfogadják. Hatalmas fizikai erővel megáldott, mégis szerelmes lelkű, álmodozó, lobbanékony és engedetlen. Innen válik legtöbbször akarata ellenére, duzzogva, tiltakozva uralkodóvá. Nem szentként születik, fokozatosan érik azzá. És valóban: így születnek a szentek.


„A három ziháló harcos tekintete akaratlanul ugyanoda irányult: a Hadak Útjára. Mindhármuk apja vagy nagyapja pogány volt, és az ő lelkükben is ott kavarogtak még a túlvilági Örök Had boldog életéről szóló gyönyörű mesék. A szüntelen portyák, a legendás párviadalok, a pompás lakomák. Minden tiltás ellenére elégszer hallották ezeket regösöktől, öreg pásztoroktól, kivénhedt katonáktól, szolgáktól, szinte bárkitől, kivéve a papokat. Csakhogy nem tudtak már hinni ezekben a mesékben. A kereszténység selymes, angyalos mennyországa pedig nem vonzotta őket. Nem reméltek semmilyen túlvilági életet. De hol keresse akkor majd Rékát? És Rásdit? A herceg megértette, hogy a kérdéseire nincs válasz.”


„Amint kizuhant a nyeregből, és feje a földnek csapódott, elhomályosult előtte a világ. Egy-két pillanatig még látott maga előtt egy kardot, egy varázslatos fegyvert, amit mintha a nap­korong kohójából nyújtott volna felé egy kéz. Aztán a fegyver és a nap eltűnt, és a Kárpátok-beli kolostor vén szerzetese, Vlagyimir atya mosolygott rá: ››Tévúton jársz, fiam, nem a kard, hanem  a korona egyesíti a népeket‹‹. […] Végül se kard, se korona. Csak az angyal néz rá szomorú tekintettel, de ő is egyre távolabbról. És nem is az Úr angyala már… Sára az, egykedvűen tekint vissza egyre messzebbről azzal a mosolytalan arccal, amivel az apjára szokott nézni. Csak az apjára nem mosolygott soha, soha.”


Heti Válasz: „Hitelesen megjelenített történelmi személyiségek és pompásan kitalált alakok lépnek színre a sokszereplős, szerteágazó történetben, a magyar királyság históriájának trónviszályokkal, külső fenyegetésekkel és támadásokkal  terhelt első évszázadában.”

Librarius.hu: „Ősi János tisztességes és jó regényt írt! Vállalható, élvezetes könyvet, egy XXI. századi regényt a XI. századi történetből. A Lovagkirály keresztje olyan regény, amit fenntartások nélkül adhatok a gyerekeim kezébe is.”

168óra.hu: „A szerző híven adja vissza a történeti eseményeket, cselvetéseket, üldözéseket, csatákat, királycsinálást és -buktatást, miközben gazdag költői képekben rajzolja fel a korabeli hétköznapok és ünnepek világát. Bemutatja az ősi hit és a kereszténység fel-fellobbanó ellentéteit, bebarangolja Magyarországot és fél Európát (hősei nyomában, persze), és kivirágzik a szerelem is a könyv lapjain.”

Magyar Nemzet Online: „Bármilyen furcsa kimondani, egy idő után már nem is tettem fel a kérdést, hogy »ez valójában így történhetett«, hiszen a regény magával sodor. A ma oly népszerű kalandregények sorában az alig ismert magyar történelmi korszakot feldolgozó A Lovagkirály keresztje méltó módon veheti majd fel a versenyt.”

További információk

Tömeg 0.483 kg

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Ősi János: A Lovagkirály keresztje (Szent László regénye 1. rész)” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük