Akció!

Bodnár Zalán: Szerelem és halál Irapuatóban – A mexikói 6–0 egyetlen igaz története

Original price was: 3400 Ft.Current price is: 2980 Ft.

Semmi kétség, a mexikói 6–0 csak is így történhetett!

Kategóriák: , ,

Leírás

Bodnár Zalán már legalább két vébén nem járt. Előbb úgy került a sportújságíró szakma és a közönség figyelmének fókuszába, hogy képzelt riportokat, életképeket, beszámolókat közölt népszerű blogján a 2010-es dél-afrikai világbajnokságról, pedig ez idő alatt jóformán ki sem mozdult józsefvárosi albérletének nyolcadik emeletéről. Ugyanekkor sikeresen indult a FourFourTwo futballmagazin fiatal tehetségeket felkutató válogatóján, és tizenkét éven volt a lap munkatársa, 2017 óta pedig a Nemzeti Sport futballszakírója. A Németh Gyula-díjas, MSÚSZ Nívódíjjal elismert szerző több korábbi futballtémájú könyv szerzője, társszerzője, fordítója. Az 1986-os mexikói vébén szintén nem volt ott. Ennek ellenére újfent hitelesen illesztette össze a mozaikdarabkákat, hogy végre kiderüljön, mi is történt valójában ott és akkor. Nincs több találgatás!

***

Az 1986-os sporttörténelmi esemény a fiktív történet központi témájaként jelenik meg az egyes szám első személyű elbeszélő, Pákozdi Géza, a lyukóvölgyi bányász személyén keresztül, aki egy rejtvénysorozat éves fődíjának győzteseként utazhat ki Mexikóba a világbajnokságra, de az egyszerű szurkoló élete gyökeres fordulatot vesz, miután kalandok során át életveszélyesen belekeveredik a nagy mérkőzés manipulálása körüli nagyhatalmi bonyodalmakba.
A mexikói 6–0-t máig számtalan mítosz, legenda övezi. Ezek a mitikus elemek jelennek meg és keverednek a regényben, más-más viszonyrendszerben. A jelenségek, a karakterek és az egyéni drámák szándékoltan eltúlzottak, olykor extrém módon is, de a szerző ezzel is arra kíván rávilágítani, hogy legyen ez a történet bármennyire is szélsőségesen hihetetlen, szinte így is szegényes a történelmi valósághoz képest. A valósághoz, amelynek sok eleme a sportújságírás eszközeivel harminchét év után is elmondhatatlan, egy regény cselekményszövésén keresztül mégis feldolgozható, így új olvasatát adja annak, hogy mégis mi, hogyan és miért történhetett Irapuatóban azon a világbajnoki mérkőzésen, és az azt megelőző napokban.