Akció!

1989. A kommunista diktatúra végnapjai Közép- és Kelet-Európában

3 590 Ft 2 690 Ft

Három lengyel történész, Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz és Paweł Ukielski alapos munkája a rendszerváltásról és azt követő 25 évről

Kategóriák: , ,

Leírás

A három lengyel történész 2009-ben megjelent könyvének bővített, frissített magyar kiadása az eseményeket 2014 tavaszáig tárgyalja.
A kötet a szakma számára és a történelem iránt érdeklődőknek egyaránt alapos, olvasmányos összefoglalóját nyújtja a kommunizmusból való átmenet éveinek. Sorra veszi Magyarország, Románia, az NDK, Bulgária, Csehszlovákia és Lengyelország (ez utóbbi a magyar kiadáshoz készült, az eredeti könyvben nem szerepelt) rendszerváltásainak történetét. A könyv minden részletre kiterjedően tárja fel a rendszerváltozás éveit, különös tekintettel az 1989-es esztendőre, végül szintén röviden és lényegre törően eljut napjainkig, azaz górcső alá veszi a demokratikus bő két évtizedet is. “Nincs róla tudomásunk, hogy a rendszerváltó éveket hasonló szisztémával, országonként tárgyalva vizsgálták volna korábban egy kötetben. Az események 25. évfordulóján indokoltnak tartjuk a kötet megjelentetését, és úgy véljük, ha szűkebb körben is, de érdeklődésre tarthat számot.”

„1989 vészterhes esztendejében, az utolsó sztálini típusú kommunista diktatúrának számító Ceauşescu-féle rémuralom végnapjainak időszakában, Temesváron mindnyájan úgy éreztük, hogy ez így nem mehet tovább, előbb-utóbb történnie kell valaminek. Mögöttünk a fal, immár nem volt hova hátrálnunk tovább. A roskadozó szovjet tábor gyors egymásutánban bekövetkező politikai történéseit követve, az egyre növekvő társadalmi feszültséget és az össznépi elégedetlenséget a saját bőrünkön érezve, akarvaakaratlanul, majd fokozódó tudatossággal és elszántsággal mi magunk, a temesvári egyházi ellenállás napról napra radikalizálódó résztvevői ekképpen váltunk cselekvő részeseivé az egész Kelet-Közép-Európára kiterjedő, rendszerváltoztató megmozdulásoknak. A román államterror első temesvári áldozatának, Újvárossy Ernőnek a hirtelen halála Jerzy Popiełuszko mártíriumát idézte. Magyarország dicstelenül elpusztított 1956-os miniszterelnökének, Nagy Imrének és mártírtársainak a katartikus hatású újratemetése Krisztus keresztvállalásának a hitével erősítette lelkünket. Minő furcsa fintora a sorsnak, hogy miközben akkoriban a szovjet kommunista láger valamennyi szabadságszerető népe, sőt – mondhatni – egész Európa a Berlini fal ledöntésén fáradozott, nálunk a vasfüggöny helyett falvak ezreit akarta lerombolni a hatalmi téboly – Ceauşescu hírhedt »településrendezési« programjának megfelelően. Mindazt a pusztítást, melyet a totalitárius kommunista világrendszer vitt végbe a 20. század folyamán, találó módon jeleníthetjük meg a »Kárpátok Géniusza« ördögi falurombolási tervének a metaforájával. A kommunizmus végnapjainak történetét olvasva méltán idézzük fel 1989 adventjének szent várakozását és szabadító karácsonyának beteljesülését. A Lengyelország elleni szovjet agresszió 75. évfordulóján is okkal érezhetjük úgy, és adhatunk hálát érte, hogy az Úr születésének 1989. esztendejében Góliáth istentelen birodalma csodával határos módon omlott össze.”

Tőkés László

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„1989. A kommunista diktatúra végnapjai Közép- és Kelet-Európában” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük